Autorijden in Spanje
Wanneer u Spaans resident bent en met uw auto rijdt, dient u de navolgende documenten bij u te hebben:
- Kentekenbewijzen (Tarjeta Inspección Técnica de Vehículos)
- De betaalde rekening van de wegenbelasting (Impuesto Vehículos Tracción Mecánica)
- De verzekeringspolis
- Het bewijs, dat de verzekering betaald is (kopie bankafschrift o.i.d.)
- Geldig rijbewijs (Permiso de Conducción)
- Geldig paspoort/identiteitskaart
- Bewijs van keuring van de auto, indien hij ouder is dan 4 jaar.
- Twee gevarendriehoeken
- Reflecterende hesjes voor als u autopech heeft. U wordt niet bekeurd als u deze niet bij u heeft, echter u mag in geval van autopech de auto niet verlaten.
Autokeuring
ITV (Inspección técnica de vehículos). In Spanje moeten personenauto’s ouder dan 4 jaar worden gekeurd. Personenauto’s tussen de 4 en 10 jaar oud iedere 2 jaar en auto’s ouder dan 10 jaar jaarlijks.
Rijden met Nederlandse kentekenplaten in Spanje
Bent u geen resident dan kunt u met uw Nederlandse kenteken 6 maanden rijden in Spanje. Sommige Nederlandse verzekeringsmaatschappijen hebben beperkingen als u met uw auto langer in het buitenland verblijft. U blijft dan in Nederland wegenbelasting betalen en ook de Nederlandse APK keuring blijft van toepassing. Echter als resident in Spanje dient uw auto een Spaans kenteken hebben.
Betalen van verkeersboetes in Spanje
Verkeersboetes kunnen betaald worden via een bankovermaking, u kunt naar het kantoor van Trafico gaan om te betalen, en tegenwoordig kunt u via onderstaande de website van Trafico ook boete betalen. Betaalt u binnen 20 dagen, dan krijgt u 50% korting!
Auto slepen in Spanje
Een auto slepen door particulieren is in Spanje verboden. Bel een sleepdienst (Grua).
Telefoneren in de auto in Spanje
Ook in Spanje is het verboden te bellen in de auto. Alleen handsfree is het toegestaan. Ook een headset is verboden.
Autogordels in Spanje
Ook in Spanje is het dragen van autogordels verplicht. Ook achterin, indien aanwezig.
Schoeisel
Wist u dat u in Spanje een flinke bekeuring kunt krijgen als u betrapt wordt op rijden met (teen)slippers of met blote voeten?
Kinderzitje in Spanje
In Spanje moeten kinderen kleiner dan 1,50 meter vervoerd moeten worden in een goedgekeurd en passend kinderbeveiligingsmiddel.
- Gewicht minder dan 13 kg – een babyautostoeltje
- Gewicht tussen 9 en 18 kg – een kinderautostoeltje
- Gewicht vanaf 15 kg – een zittingverhoger
Milieusticker Spanje
Wist u al van een milieusticker voor op uw auto in Spanje? Vanaf 2012 zal er in Spanje een nieuw luchtkwaliteitsplan in werking zal treden. Iedereen zal op zijn of haar auto een sticker moeten plakken die aantoont in welke milieuklasse de auto valt. Auto’s zullen worden ingedeeld in 3 types en een rode, oranje of groene sticker krijgen. Hiermee krijgen de gemeentes het recht te beslissen welke zones er ingesteld gaan worden en welke auto’s in die zone mogen rijden en welke niet.
Zo kan een gemeente bijvoorbeeld beslissen dat in sommige delen van de stad een auto met een rode sticker niet in mag of alleen op een bepaald tijdstip de zone niet in mag. Of de toerist ook een sticker op de auto moet gaan plakken is niet duidelijk. Gezien de economische crisis is het de verwachting dat gemeentes wellicht tol gaan heffen in bepaalde zones, maar hierover is nog geen duidelijkheid.
Maximum snelheden in Spanje
Op auto(snel)wegen
- Personenauto / motorfiets – 120 km per uur
- Autobus – 100 km per uur
- Vrachtwagen met of zonder aanhangwagen – 90 km per uur
- Auto met caravan – 80 km per uur
Op wegen met 2 of meer rijstroken in één rijrichting, buiten de bebouwde kom
- Personenauto / motorfiets – 100 km per uur
- Autobus – 90 km per uur
- Vrachtwagen met of zonder aanhangwagen – 80 km per uur
- Auto met caravan – 80 km per uur
Op overige wegen buiten de bebouwde kom
- Personenauto / motorfiets – 90 km per uur
- Autobus – 80 km per uur
- Vrachtwagen met of zonder aanhangwagen – 70 km per uur
- Auto met caravan – 70 km per uur
Rotondes in Spanje
Er zijn veel rotondes in Spanje. De voorrangsregels zijn in principe gelijk aan die in Nederland. Op de rotonde heeft u voorrang en bij het verlaten moet u richting aangeven. Sommige rotondes hebben dubbele rijstroken. De buitenste rijstrook heeft altijd voorrang. Let dan ook bij het verlaten van de rotonde altijd op verkeer rechts van u. Veel mensen rijden de gehele rotonde rond op de buitenste rijstrook, zij hebben voorrang!! Er zijn ook rotondes met alleen een soort eilandje in het midden. Behandel deze als normale rotondes. Er wordt ook in Spanje regelmatig gebruik gemaakt van de zogenaamde bypasses op rotondes. Zorg dat u weet waar u heen wilt zodat u bijtijds een keuze kunt maken.
Autorijden in de bergen van Spanje
Gaat u de bergen in met de auto, let goed op dat u rechts rijdt. Er kan een bus of vrachtwagen aankomen die door de bocht nog niet zichtbaar is. Het is gebruikelijk dat ze claxonneren voor de bocht. Wees hier alert op!