Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Emigrerennaarspanje-info.nl
Emigrerennaarspanje-info.nl
Verhuizen naar Spanje en Madrid

Feestdagen in Spanje

In Spanje zijn heel veel lokale feestdagen. Het kan zijn dat er in het ene dorp niets te doen is, terwijl in het naastliggende dorp volop feest wordt gevierd.

Feestdagen in Spanje

 • Nieuwjaarsdag – Año Nuevo – 1 januari
 • Driekoningen – Día de los Reyes – 6 januari
 • De dag van Andalusië – Día de Andalucía – 28 februari
 • Vaderdag – Día del Padre – 19 maart
 • Witte donderdag – Jueves Santo
 • Goede Vrijdag – Viernes Santo
 • Pasen – Semana Santa
 • Dag van de Arbeid – Día del Trabajo – 1 mei
 • Moederdag – Día de la Madre – 1e zondag in mei
 • Hemelvaartdag – Día de la Ascensión
 • Pinksteren – Pentecostés
 • Verjaardag Koning Juan Carlos – 24 juni
 • Maria ten Hemel opneming – Asunción de la Virgin – 15 augustus
 • Feestdag ter ere van Columbus – Día de la Hispanidad – 12 oktober
 • Allerheiligen – Día de Todos los Santos – 1 november
 • Dag van de Constitutie – Día de la Constitución – 6 december
 • Maria Onbevlekte ontvangenis – Inmaculada Concepción – 8 december
 • Kerstavond – Nochebuena – 24 december
 • Eerste Kerstdag – El Día de Navidad- 25 december
 • Oudjaarsdag – Año Viejo – 31 december

Waarschijnlijk zijn vele (lokale) feestdagen niet genoemd. Het zijn er in Spanje ook ontzettend veel. Vallen de officiële feestdagen op een dag in het weekend, dan wordt het op de maandag erna gevierd. Ook is het heel gebruikelijk om voorafgaand aan of na een of meerdere feestdagen de rest van de week vrij te nemen. Dit gebeurt dan zo massaal dat kantoren en soms ook wel winkels sluiten.

Semana Santa (Pasen in Spanje)

Pasen wordt heel uitbundig gevierd en heet niet voor niets “Semana Santa” oftewel Heilige week. Processies van uitvoerig versierde praalwagens met Jezus en Maria beelden, groepen mensen (Nazarenos) met puntige-kappen en fanfares, lopen langzaam door de straten, van hun parochiekerk tot aan de kathedraal en terug. Feestdagen in Andalusië – Semana SantaPasen is daarom een geweldige tijd om naar Spanje te komen, zeker als u kennis wilt maken met een ​​aantal diepgewortelde tradities.

Driekoningen

Wat in Nederland uitbundig gevierd wordt voor de kinderen met kadootjes op 5 december, Sinterklaas, wordt in Spanje gevierd met Driekoningen. Direkt daarna begint de uitverkoop en is het zeer druk in de winkels met koopjesjagers.

Oud en Nieuw

Er zijn nogal wat gebruiken in Spanje voor het vieren van Oud en Nieuw. Eén daarvan is om om twaalf uur, tijdens iedere klokslag, een druif te eten. Dit zou voorspoed brengen. Omdat het nog niet meevalt om één druif per seconde te eten, begint de klok van het gemeenthuis in Madrid, die over heel Spanje wordt gevolgd, 36 seconden voor middernacht iedere drie seconden te slaan. Hierdoor heeft men in plaats van 1 seconde, drie seconden de tijd. Rond de feestdagen vindt u speciaal voor deze gewoonte kleine blikjes met twaalf druiven erin in de supermarkten. Deze gewoonte is ontstaan door de overvloedige oogst in 1909. Tevens zou het direkt na de jaarwisseling met een (lege) koffer rond het huis lopen betekenen dat u een bijzondere reis gaat maken, en het dragen van rode lingerie brengt geluk in de liefde. !Féliz Año Nuevo!

Allerheiligen

Langs de kant van de weg ziet u het hele jaar door kruisjes en bloemstukjes staan voor verongelukte personen. Ook met allerheiligen worden bloemen neergezet en ziet u de vele verse boeketjes in de berm.

San Isidro

Feestdagen in Andalusië – San IsidroSan Isidro is het feest van de boeren, ontstaan door een boer die de armen hielp te overleven en in het jaar 1130 heilig verklaard werd. Tot op heden wordt dit uitbundig gevierd, met prachtige praalwagens, kleurige wapperende jurken, een overvloed aan sherry, tokkelende gitaristen, en vooral ook veel eten.

Romerías

Andalusië is bekend om zijn bedevaarten of “romerías” – zo genoemd omdat de pelgrims traditioneel naar Rome liepen en daardoor bekend werden als “Romeros”. Veel steden vieren hun Romería bij een van de lokale heiligdommen, zoals een kapelletje of zo, net buiten de stad op het platteland. Het is een van de weinige feesten die niet gevierd worden in de stadskern. Het heiligdom is het fysieke en spirituele referentiepunt. Het vertrek van de stad naar het heiligdom is een openbare ceremonie met elementen in een bepaalde volgorde. Ruiters met vlaggen, versierde karren, mannen of vrouwen, tractoren, vrachtwagens en allerlei landbouwvoertuigen. De gemeentelijke band biedt meestal de muziek.

Día de Andalucia

Tijdens de Dia de Andalucía (de Dag van Andalusië) wordt herdacht dat de regio Andalusië op 28 februari 1980 als autonome regio werd erkend door de regering van Spanje. De dag staat in het teken van de culturele identiteit van Andalusië en is een traditioneel, vooral folkloristisch, evenement. Zoals tijdens veel feestdagen worden in veel dorpen en steden de balkons versiert met de vlag van Andalusië. De scholen zijn gesloten en en de winkels hebben aangepaste openingstijden.