Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Emigrerennaarspanje-info.nl
Emigrerennaarspanje-info.nl
Verhuizen naar Spanje en Madrid

Verwarming in Spanje

Misschien niet het eerste waar u aan denkt als u in Spanje gaat wonen, maar in de winter kan het in huis behoorlijk fris of zelfs koud worden.

Verwarming en wooncomfort

De Spaanse huizen zijn zo gebouwd dat de warmte niet makkelijk naar binnen komt. Kleine ramen en een overkapping aan de zonnige kant van het huis zorgen hiervoor. In de winter willen we eigenlijk het zonnetje wel in huis, en omdat de zon dan lager staat lukt dat ook wel, maar hij heeft aan kracht verloren en kan de koude plavuizen of marmeren vloeren niet meer op temperatuur houden. Er zijn diverse mogelijkheden om uw huis te verwarmen en afhankelijk van hoe vaak en hoe lang u thuis zult zijn is verwarming belangrijker. In Nederland zijn we gewend het huis te verwarmen met radiatoren en tegenwoordig zien we steeds vaker vloerverwarming. Maar is dat ook in Spanje het geval?

In dit artikel gaan we het hebben over de diverse warmtebronnen en welke het beste past in het mooie land wat Spanje heet zodat u comfortabel de winter doorkomt.

Het klimaat

Bij het klimaat in Spanje denkt u waarschijnlijk direkt aan de zon en aan warmte… Dat kan best tegenvallen als u niet goed oplet bij het huren of kopen van een huis. Kijk op onze speciale pagina over het klimaat in Spanje.

Gangbare temperatuur binnenshuis

In de zomer kan het met een binnentemperatuur van 23 graden nog fris aanvoelen, terwijl u in de winter voldoende heeft aan 19 graden in de ochtend, 20 graden in de middag en 21 graden in de avond. Dit zijn uiteraard gemiddelden en gelden dus niet voor iedereen. Wel is het voor iedereen zo dat de comfortabele temperaturen ’s morgens lager zijn dan in de avond.

Soorten verwarming in Spanje

Open haard of houtkachel

Veel huizen in Spanje hebben een open haard (chimenea) of een gesloten houtkachel (estufa de leña (spreek uit lenja)) van ijzer of gietijzer. Alhoewel deze vorm van verwarming gezellig is bent u wel druk met het stoken en moet u met een openhaard zeker rekening houden met de veiligheid in de vorm van een spatscherm. Andere opties zijn kachels op pellets (estufa de pellets) of haarden op bio-ethanol (estufa de bioalcohol). De laatste twee zijn duurzame verwarmingsbronnen. Bedenk u, zeker als u de hele winter wilt doorstoken, dat de haard fijnstof vormt dat u direct inademt, hetgeen erg slecht is voor uw gezondheid.

Centrale verwarming

Centrale verwarming in Spanje is mogelijk op gas, door middel van grote gasflessen, of op olie. Ook is het mogelijk een houtkachel of pelletkachel aan te schaffen die als moederhaard gebruikt kan worden voor de radiatoren. Gebruikt u gas dan dient u de lege natuurlijk tijdig te verwisselen voor gevulde gasflessen, hiervoor kunt u service aan huis krijgen. Bij olie wordt er een tank geplaatst die bijgevuld kan worden. Deze diensten zijn niet op de campo voorhanden en mede gezien de afmetingen van de gasflessen kan en mag u deze ook niet zelf vervoeren.

Vloerverwarming

Bijna alle huizen in Spanje zijn voorzien van plavuizen of marmer en deze vloeren zijn vooral in de winter niet warm te krijgen. Het aanleggen van vloerverwarming (suelo radiante) is daarvoor een oplossing, maar aangezien dit een vorm van elektrische verwarming is, is dit een dure oplossing. Een kleed neerleggen is een betere optie, als het u gaat om de koude vloer.

Wilt u de vloerverwarming als hoofdverwarming gebruiken, houd er dan rekening mee dat dit een weliswaar comfortabele manier van verwarmen is, maar ook een hele dure in het verbruik, u dient namelijk eerst de hele vloer te verwarmen en daarna komt de temperatuur in huis pas aan bod. Deze vorm van verwarming is traag.

Verwarming op gas

Bij de verbranding van gas komt vocht vrij. Aangezien vocht in de winter ook een van de problemen in Spanje is, is dus een gaskachel (estufa de gas) geen aanrader. Uiteraard is deze praktisch om op de koude avonden in herft en lente te gebruiken, maar hele dagen in de winter adviseren wij u niet. Bovendien zijn de gasdampen niet goed voor uw gezondheid en dient u derhalve altijd tegelijkertijd te luchten. Deze vorm van verwarming is snel.

Elektrische verwarming

Elektrische verwarming is er in diverse vormen, zo hebben we hierboven de vloerverwarming al gemeld, maar u kunt ook verrijdbare radiatoren (radiador portatíl) gevuld met olie plaatsen, wandradiatoren (emisores) droog, vloeistof of keramisch, straalkacheltjes, blaaskacheltjes en waarschijnlijk zijn er nog wel meer vormen. De verrijdbare radiatoren met olie zijn praktisch maar duur in het gebruik. Straalkacheltjes, infrarood kacheltjes (korte golven) en kacheltjes die warme lucht uitblazen geven plaatselijke warme, het is lastig hier een hele ruimte mee te verwarmen. Wilt u het gevoel van centrale verwarming zoals u die in Nederland kent, maar wilt u geen hele installatie zoals hierboven genoemd laten aanleggen, kies dan voor de elektrische wandpanelen. Deze zijn er, zoals eerder genoemd, in drie vormen. De droge (seco) vorm verwarmt snel maar is duurder in verbruik, het paneel op vloeistof (de fluido) is minder snel maar ook minder duur in gebruik. De meest trage vorm van verwarmen is het keramische wandpaneel (cerámico), maar deze is het goedkoopst in het (langdurig) verbruik. Deze vorm van verwarming is behaaglijk, maar prijzig qua stroomverbruik.

Airconditioning met verwarming

Heeft u een airconditioning in huis dan heeft deze waarschijnlijk ook de mogelijkheid om te verwarmen. Doorgaans verbruikt een airconditioning veel stroom en is dus duur in verbruik. Let u bij de aanschaf op het verbruik dan komt u terecht bij A-merken zoals Daikin. Deze “inverters” kunnen zo ingesteld worden dat zij automatisch de temperaturen in de ruimte constant op de ingestelde temperatuur houden, of het nu warm of koud is buiten. Tevens kunt u instellen dat als u de kamer verlaat de airco in de “slaapstand” gaat. Heeft u een wat minder zuinige airconditioning aangeschaft dan is het verbruik wat duurder. Airconditioning is een snelle verwarmingsbron, echter zal de warmte allee goed over de ruimte verdelen als u hem diverse richtingen op laat blazen, hetgeen niet erg comfortabel aanvoelt.

Infrarood stralingswarmte

Een andere comfortabele vorm van verwarmen is middels lange infrarood stralen. Ook geschikt voor hoge ruimtes, doordat de warmte goed over de ruimte verdeeld wordt.