Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Emigrerennaarspanje-info.nl
Emigrerennaarspanje-info.nl
Verhuizen naar Spanje en Madrid

Het klimaat in Spanje

Het klimaat in Spanje. Bent u voornemens zicht te vestigen in Spanje of een huis te kopen in Spanje, bedenk goed vooraf hoe het klimaat ter plaatse is.

Het klimaat in Spanje

Het klimaat van Spanje wordt bepaald door de ligging. Het zuiden van Spanje ligt slechts iets meer dan 13 kilometer van het hete Afrika, aan de westkant een oceaan en een zee aan de oostkant. Door zijn continentale landmassa en het bergachtige terrein ontstaat een mozaïek van klimaten, de meest gevarieerde van Europa.

Het vasteland van Spanje kan worden verdeeld in vier klimaatzones

  • Het Atlantische klimaat van de noordkust. De gemiddelde temperaturen hier zijn 9 graden in de winter en 18 graden in de zomer. Dit is het natste deel van Spanje met een jaarlijkse regenval van 800-1500mm, meegebracht door depressies van de Atlantische Oceaan, vooral in herfst en winter. Hoewel de zomers koeler en natter zijn dan in de rest van Spanje, is er een duidelijke zomerdroogte en veel warm, zonnig weer.
  • Het continentale mediterrane klimaat van het binnenland. Lage temperaturen in de winter, waarbij temperaturen onder -15 graden niet ongewoon zijn, en onder -20 graden ook kunnen voorkomen. In de zomer is het hier gemiddeld 24 graden. De jaarlijkse neerslag ligt meestal onder de 400mm en gedurende de winter kan zware sneeuwval voorkomen.
  • Het prettigste klimaat vindt men aan de oost en zuidkust en een groot deel van de Guadalquivir vallei, het Mediterrane klimaat. Hier treft men gemiddelde temperaturen van 11 graden in de winter en 23 graden in de zomer. De jaarlijkse neerslag ligt tussen 250 mm en 600 mm.
  • De Canarische Eilanden hebben een subtropisch klimaat. Gemiddelde temperaturen in de winter boven de 14 graden. Gemiddelde temperaturen in de zomer rond de 22 graden. Gemiddelde temperaturen over 24 uur (dus dag en nacht) gemeten.

Laagste temperaturen Spanje

De officieel laagst gemeten temperatuur in Spanje is uit Estany Gento in Lerida met -32 graden in 1956, maar deskundigen vermoeden dat de pieken in de Aragonese Pyreneeën af en toe wel -40 graden zijn.

Er zijn een aantal officiële cijfers in Spanje van rond de 47 graden, onder meer bij Écija, ook bekend als de ‘sartén of koekenpan van Andalusië’ in de provincie Sevilla. Op de Canarische Eilanden, waar het doorgaans koel aanvoelt, kan de temperatuur in de binnenlanden tijdens een Calima (warme wind vanuit Afrika) ook oplopen tot boven de 50 graden, echter officiële metingen zijn hier niet van.

Aantal uren zon Spanje

Het aantal uren zon varieert in Spanje van 1700 aan de Cantabrische kust tot meer dan 3.000 in het zuiden en de Canarische Eilanden.

Stand van de zon

De zon staat in de meest noordelijke uithoeken van Spanje veel lager dan in Tarifa, het zuidelijkste puntje van Spanje. Dit resulteert in, bewolking even daargelaten, een significant verschil in te ontvangen zonuren. Bilbao luchthaven ontvangt 1.525 uur, Tarifa ongeveer 3000 uur per jaar.

Klimaat Spanje. Sneeuw in Andalusië

Gemiddeld daalt de temperatuur met 0,65 graden bij een hoogteverschil van 100 meter. Zo zijn de toppen op de Mulhacen (hoogste berg van de Sierra Nevada op 3.478 meter) altijd bevroren, terwijl de temperatuur aan de kust (ook in de winter), op nog geen 40 kilometer daar vandaan, geschikt is om te zonnebaden. In gebieden in de omgeving van hogere bergen kan het in de winter behoorlijk koud zijn. U kunt daar genieten van de lange hete zomers, maar in de winter kunt u verrast worden door een dik pak sneeuw… ook in het zuiden van Spanje.