Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Emigrerennaarspanje-info.nl
Emigrerennaarspanje-info.nl
Verhuizen naar Spanje en Madrid

Drinkwater

Hoe zit dat met het kraanwater in Spanje? Kun je dat drinken? Wat is beter, water uit de fles of uit de kraan?

Kun je het water dat uit de kraan komt in Spanje drinken?

Veel mensen vragen zich dit af. Een eenduidig antwoord is er niet. Het water is goed drinkbaar maar de vraag is of het lekker smaakt en of het op lange termijn toch niet slecht is voor je lichaam. Direct aan de diarree raken zoals dat vroeger was zal niet gebeuren. Veel mensen drinken water uit flessen. Deze kun je in de supermarkt kopen maar vaak is het ook mogelijk een service aan huis te hebben.

Zeker op de Canarische Eilanden wil de kwaliteit van het water uit de kraan nog wel eens wisselen. Het ruikt soms niet fris en men zegt dat er chemicaliën in zitten die, zeker bij gebruik op lange termijn, niet goed zijn voor het lichaam. Water uit flessen is dan ook zeker een aanrader! Om bijvoorbeeld aardappels te koken kunt u wel gewoon kraanwater gebruiken. Maakt u een gerecht waar het water in achterblijft, zoals soep, maar ook koffie of thee, gebruik dan water uit de fles, al was het maar voor de smaak.

Waterfilter

Er bestaat ook apparatuur om water thuis extra te filteren. De vraag blijft natuurlijk waarop je moet filteren. Chloor? Bacteriën? Pesticiden? Zware metalen? Er zijn diverse soorten filters en ook diverse stoffen in het water die er niet thuis horen. Dus zo maar een filter apparaatje bij de “ferreteria” (doe het zelfzaak) uit het rek pakken heeft geen enkele zin. Laat u eerst goed informeren, zowel over de kwaliteit van het water bij u in de buurt, als over het filter.

Gezondheidsrisico’s van waterfilters

Wanneer u een waterfilter gebruikt, ondergaat het drinkwater een extra behandeling. Er is geen enkele instantie die het door uzelf gefilterde water controleert. In Nederland is dit voor de Hoofdinspectie Gezondheidsbescherming (Keuringsdienst van Waren) een reden geweest een oriënterend onderzoek te laten uitvoeren naar de gezondheidskundige aspecten van waterbehandelingsmiddelen voor privé-gebruik.

In dit onderzoek wordt onder andere de aanbeveling gedaan microbiologisch laboratoriumonderzoek uit te voeren bij bepaalde apparaten. Er zijn namelijk meerdere aanwijzingen voor mogelijke microbiologische verslechtering van de (gefilterde) waterkwaliteit, onder andere door bacteriegroei op het filter. Op dit moment zijn er nog onvoldoende harde feiten over de exacte gezondheidsrisico’s bij het gebruik van waterfilters.

Bron: Website Vitens