Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Emigrerennaarspanje-info.nl
Emigrerennaarspanje-info.nl
Verhuizen naar Spanje en Madrid

Huis verhuren

Wilt u een woning in Spanje verhuren dan kunt u dat zelf verzorgen of door een verhuurbedrijf laten doen. Door zelf de verhuur te begeleiden heeft u uiteraard minder kosten en houdt u meer over van de huurinkomsten.

Wij geven u een overzicht van de zaken en wetgeving die komt kijken bij de verhuur van uw huis.

Vergunning verhuur van huis

In principe heeft u een vergunning nodig als u uw huis in Spanje aan toeristen verhuurt. Ook wel korte termijn verhuur genoemd. Verhuurt u voor lange termijn dan heeft u hiervoor geen speciale vergunning nodig.

Rechten van huurders

Zorg bij korte termijn verhuur (voor vakantie verhuur) dat het duidelijk is dat het om tijdelijke verhuur gaat en maak een contractje op. De Spaanse wetgeving kent een strenge huurbescherming voor woningen die twaalf maanden worden verhuurd. Leg afspraken met huurders goed schriftelijk vast. Lees op onze pagina over het huren van een huis en het huurcontract wat de rechten zijn van huurders in Spanje.

Inventarislijst

In Spanje is het gebruikelijk een woning gemeubileerd te verhuren, zowel voor korte als voor lange termijn verhuur. Stel een inventarislijst op en laat deze door huurders ondertekenen, zodat u eventuele schade of vermissing van goederen later op de huurder kunt verhalen. Laat uw huurders eventueel een borgsom betalen. Het opmaken van een inventarislijst en laten ondertekenen zegt niets over de termijn van verhuur en geeft derhalve geen rechten aan huurder of verhuurder.

Huurinkomsten en bijkomende kosten

Stel de verwachtingen voor wat betreft de huurinkomsten niet te hoog, er moeten ook kosten worden gemaakt voor de verhuur, zoals advertentiekosten, schoonmaakkosten, onderhoudskosten etc. Laat u de verhuur door een verhuurbedrijf doen vraag dan vooraf diverse offertes aan en bekijk welke dienstverlening is opgenomen in de bedragen. Ontvangt de organisatie alleen de huurders of zorgen ze bijvoorbeeld ook voor de verwerking van reserveringen en voor het uitvoeren van kleine reparaties? Vraag ook naar referenties en informeer bij hen onder andere naar de bezettingsgraad. Maak duidelijke afspraken over betaling van uw huurinkomsten.

Te betalen belasting over uw huurinkomsten

Bent u resident in Spanje dan dient u de netto huurinkomsten van uw woning bij uw inkomsten op te tellen en betaalt u hierover derhalve Spaanse inkomstenbelasting. Voor niet-residenten is het tarief 25% over de netto huurinkomsten. Verhuurt u via een verhuurbedrijf, dan dienen zij deze 25% in te houden en af te dragen aan de Spaanse belastingdienst.