Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Emigrerennaarspanje-info.nl
Emigrerennaarspanje-info.nl
Verhuizen naar Spanje en Madrid

Huisdier meenemen

Als u uw hond of kat mee wilt nemen in het vliegtuig moet u met een aantal zaken rekening houden. Wij geven u zo veel mogelijk informatie maar controleert u vooraf zelf bij uw luchtvaartmaatschappij of zij dezelfde voorwaarden hanteren.

Hond of kat tot 5 kilo in vliegtuig

Indien uw huisdier, hond of kat, minder dan 5 kilo weegt (incl. tas of kennel) mag hij tijdens de reis in de cabine verblijven in een leeftas of kennel die gesloten moet blijven. Maximale afmeting: lengte 47 cm x breedte 30 cm x hoogte 27 cm. Houdt u zich aan de regels (gewicht en afmetingen), anders dient uw huisdier alsnog in het vrachtruim vervoerd te worden.

Hond of kat zwaarder dan 5 kilo in vliegtuig

Indien uw huisdier meer dan 5 kilo weegt wordt hij in het bagageruim vervoerd. Dit is in een speciale ruimte die verwarmd wordt en waar de kennel goed vastgezet kan worden. Vaak vinden eigenaren van huisdieren het geen fijn idee dat het dier op die manier moet reizen, maar het is allemaal goed geregeld. Bovendien is er geen andere mogelijkheid, zelfs niet als u speciaal een ticket voor uw huisdier zou kopen.

Als u uw bagage incheckt is er een speciale kar voor afwijkende bagage waar ook onder andere golftassen of surfboards op gezet dienen te worden. Bij deze kar kunt u wachten tot iemand uw hond komt ophalen. Deze dient dan al in zijn kennel te zitten. Deze kennel dient aan speciale IATA voorwaarden te voldoen en tevens dient uw huisdier er rechtop in te kunnen staan zonder de bovenkant te raken, er zich in om te kunnen draaien en er comfortabel in te kunnen liggen. Ter plaatse kunt u de kennel uit elkaar halen en de twee helften in elkaar leggen.

Hulphond

Is uw hond een blindengeleidehond, hulphond of reddingshond dan wordt deze gratis in de cabine geaccepteerd, ongeacht het formaat.

Identificatie van uw hond of kat

Zowel honden als katten moeten een duidelijk leesbare tatoeage of een elektronisch identificatiesysteem (chip) dragen. Vanaf 3 juli 2011 moet uw huisdier verplicht een electronisch identificatiesysteem dragen, alleen een tatoeage volstaat niet meer.
Uw huisdier dient een Paspoort voor gezelschapsdieren te hebben dat aan de volgende eisen voldoet:

 • Het moet gegevens bevatten over rabiësvaccinaties: als de hond voor de eerste keer wordt ingeënt, of als men de hond opnieuw laat inenten nadat de oude rabiësinenting is verlopen, mag men pas 21 dagen na de inenting de grens over. De geldigheidsduur van de rabiësinenting wordt bepaald door de aanbeveling van de producent van het vaccin (de termijn staat in de bijsluiter).
 • Het moet vereiste gegevens bevatten over de gezondheidstoestand van het dier. Voor een geldige gezondheidsverklaring moet de rubriek ‘klinisch onderzoek’ ingevuld zijn.
 • Het moet rubrieken bevatten voor klinisch onderzoek en legalisatie, zodat de paspoorten ook gebruikt kunnen worden voor het verkeer van dieren buiten de EU.

Praktische tips

 • Boek uw vluchten tijdig. Er mogen maar een beperkt aantal dieren mee op een vlucht. Boek een rechtstreekse vlucht, bijvoorbeeld bij Transavia, dat scheelt stress voor het dier.
 • Regel de benodigde inentingen voor uw hond of kat tijdig. Ze zijn niet altijd direct geldig en soms moet zelfs twee keer geënt worden.
 • In sommige gebieden is het noodzakelijk uw huisdier te behoeden tegen hartworm. Laat u tijdig door uw dierenarts adviseren!
 • Laat uw hond of kat al ruim voor vertrek aan de kennel wennen zodat hij zich er tijdens de vlucht vertrouwd in voelt.
 • De bodem van de kennel is vrij glad, legt u onder het kussen, dat u overigens apart aan moet schaffen, eventueel een inloopmat van het juiste formaat. Deze voorkomt dat uw huisdier steeds uitglijdt en is van rubber aan de onderkant.
 • Bevestig een label met de naam van het dier en uw mobiele telefoonnummer inclusief landennummer aan de zijkant van de kennel.
 • Zorg dat u bij het inchecken tot aan het vertrek van uw vlucht het betalingsbewijs voor uw huisdier bij u draagt. U krijgt geen ticket voor uw dier echter u wordt wel gevraagd aan te tonen dat u betaald heeft.
 • Bij aankomst op de luchthaven is het waarschijnlijk dat uw hond of kat indien hij in het bagageruim vervoerd is op de bagageband de luchthaven binnenkomt.
 • Dieren kunnen bang zijn en eigenaren overwegen daarom vaak het huisdier een rustgevend of verdovend middel te geven. Wij raden u aan dit niet te doen. Het kan juist het tegenovergestelde effect hebben en bovendien kan uw dier onderkoeld raken tijdens de vlucht.
 • Geef uw huisdier niet meer te drinken binnen 4 uur voor vertrek, en niets meer te eten binnen 12 uur voor vertrek. Zorg verder als het enigszins mogelijk is dat uw dier vooraf geplast heeft en ontlasting heeft gehad.

Muilkorf

Bepaalde grotere rassen moeten verplicht een muilkorf dragen in Spanje. Dit is bij wet verplicht voor rassen zoals pibulls, bull terriers, bulldogs, cane corso’s etc.

Hartworm

In delen van Spanje is het noodzakelijk uw huisdier te behoeden tegen hartworm. Laat u tijdig door uw dierenarts adviseren!