Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Emigrerennaarspanje-info.nl
Emigrerennaarspanje-info.nl
Verhuizen naar Spanje en Madrid

Overlijden in Spanje

Geen onderwerp waar u direct aan denkt bij een emigratie, maar wel erg belangrijk. Regelgeving en gebruiken in Spanje met betrekking tot dit onderwerp wijken nogal af met die van Nederland.

In Spanje is het niet ongewoon dat de overledene binnen een dag begraven wordt.

Uw uitvaartverzekering

Gaat u emigreren en heeft u een uitvaartverzekering in Nederland, vraag dan na of deze ook uitkeert als u in Spanje woont en of er aanvullende voorwaarden zijn.

Indien iemand komt te overlijden in Spanje dienen enige zaken geregeld te worden:

  • Een medische verklaring van overlijden. (Certificado médico de defunción)
  • Registratie van het overlijden bij de burgerlijke stand. (Inscripción de la defunción en el Registro Civil)
  • Een vergunning voor de begrafenis. (Una licencia para dar sepultura)
  • Levering van de kist. (El ataúd)
  • Afleggen van de overledene. (Preparación del cadaver)
  • Het overbrengen van het lichaam naar de begraafplaats of het crematorium. (El traslado del cadaver hasta el cementerio o crematorio)
  • De begrafenis of crematie. (El inhumación o cremación)

Voor de eerste drie zaken kunt u zelf actie ondernemen, de rest dient de uitvaartverzorger (Funeraria) voor u te regelen. In sommige regio’s kunt u zelf voor het transport van het lichaam naar de begraafplaats of het crematorium zorgen.

Hoe wordt u begraven in Spanje?

In Spanje wordt de kist niet in de aarde begraven maar in een nis in een muur geplaatst die daarna dichtgemetseld wordt. Cremeren is ook steeds gangbaarder in Spanje.

U wilt in Nederland begraven worden

Wilt u in Nederland begraven worden, dan kan uw Spaanse begrafenisondernemer het transport naar Nederland voor u verzorgen. Na aankomst in Nederland dient een Nederlandse begrafenisondernemer de zorg over te nemen. Houd er rekening mee dat er behoorlijk wat kosten verbonden zijn aan het transport naar Nederland.

De kosten voor een begrafenis in Spanje

De basiskosten voor een begrafenis in Spanje bedragen ongeveer 2500 Euro maar kunnen behoorlijk oplopen. Naast de kosten voor de begrafenis of crematie dient u ook te betalen voor het huren van een nis.

Bent u niet verzekerd voor uw begrafenis

Laat uw nabestaanden niet in de kou staan als het gaat om het betalen van uw teraardebestelling. Zorg voor een verzekering of een spaarpotje waaruit de kosten kunnen worden voldaan. Voor nabestaanden kan het belangrijk zijn dat u een nette behandeling krijgt en een behoorlijk graf. Zij zijn dan gauw geneigd in de haast de kosten ervan te voldoen, om later tot de conclusie te komen dat er geen enkele vergoeding of fonds voor de gemaakte kosten opdraait. Zij blijven met een schuld achter.