Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Emigrerennaarspanje-info.nl
Emigrerennaarspanje-info.nl
Verhuizen naar Spanje en Madrid

Spaans rijbewijs aanvragen

Uw Nederlandse rijbewijs omwisselen voor een Spaans rijbewijs. Waarom?

In Nederland dient u zich voor de afgifte, verlenging of vervanging (bij diefstal, verlies of beschadiging) van uw rijbewijs te vervoegen bij uw woongemeente. In Spanje worden de rijbewijzen uitgegeven door de Dirección General de Tráfico. In de volksmond “Trafico”.

Waarom uw Nederlandse rijbewijs omwisselen voor een Spaans rijbewijs?

Mocht u door verlies of diefstal uw Nederlandse rijbewijs kwijtraken dan heeft u een probleem. Immers, in Nederland kunt u geen nieuw Nederlands rijbewijs aanvragen omdat dit alleen kan als u ingeschreven staat als inwoner van een gemeente. U kunt ook niet zo maar een rijbewijs aanvragen in Spanje omdat u daarvoor uw geldige Nederlandse rijbewijs dient te overleggen. Het is dan ook verstandig om uw Nederlandse rijbewijs tijdig om te wisselen voor een Spaans rijbewijs.

Hoe kunt u uw Nederlandse rijbewijs omwisselen voor Spaans rijbewijs?

U kunt uw rijbewijs omwisselen bij een kantoor van Dirección General de Tráfico. Nodig: 2 pasfoto’s, uw Nederlandse rijbewijs, NIE, aanvraagformulier (ontvangt u daar) en een geldig paspoort. Let op, de pasfoto’s zijn een ander formaat dan de pasfoto’s die hier in Nederland voor gebruikt worden (32 x 25 mm). Ga hiervoor naar een fotospeciaalzaak. U krijgt na het indienen van de aanvraag en het betalen van de leges een tijdelijk rijbewijs. Na enige tijd kunt u dan het nieuwe rijbewijs bij Trafico ophalen.

Als uw Nederlandse rijbewijs kwijt, gestolen of verlopen is…

Bent u het Nederlandse rijbewijs kwijtgeraakt, is het gestolen of is de geldigheid van uw Nederlandse rijbewijs inmiddels verlopen, dan kunt u vaak op basis van een echtheidsverklaring, afgegeven door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) in Veendam, een Spaans rijbewijs aanvragen. U mag dan gedurende de periode dat uw aanvraag loopt niet autorijden. Voor verdere informatie kijk op de website van het RDW op de pagina voor uw Nederlands rijbewijs in het buitenland.

Medische keuring voor Spaans rijbewijs

Een Spaans rijbewijs is afhankelijk van uw leeftijd en de categorieën maximaal 10 jaar geldig. U dient normaliter bij iedere verlenging van uw rijbewijs een medische keuring te ondergaan. Indien uw Nederlandse rijbewijs op het moment van omwisselen langer geldig is dan uw nieuw aan te vragen Spaanse rijbewijs, hoeft u op dat moment geen medische keuring te ondergaan. De keuring kan vaak vlak bij het kantoor van “Trafico” worden gedaan en kost ongeveer 50 Euro.

Geldigheid Spaans rijbewijs – Termijn medische keuring

  • Tot 65 jaar – Categorie A / B, 10 jaar – Categorie C / D / E, 5 jaar
  • 65 jaar en ouder – Categorie A / B, 5 jaar – Categorie C / D / E, 3 jaar

Puntenrijbewijs in Spanje

Als u uw Spaanse rijbewijs ontvangt zult u zien dat het rijbewijsnummer gelijk is aan uw NIE. Het beginsaldo varieert van 12 tot 14 punten, afhankelijk van het feit hoelang u uw Nederlandse rijbewijs al in uw bezit heeft. Uiteraard is in Spanje de verkeerswetgeving op eenieder van toepassing. Bij het begaan van verkeersovertredingen kunnen (straf)punten op het saldo in mindering worden gebracht, of geregistreerd op uw NIE nummer.

Denkt u aan het puntenrijbewijs te ontkomen door om die reden met uw Nederlandse rijbewijs te blijven rijden, dan moeten wij u teleurstellen. De punten worden zoals gezegd -wanneer u nog niet in het bezit bent van een Spaans rijbewijs- op uw NIE-nummer geregistreerd en op het moment dat u uw Nederlandse rijbewijs omwisselt vanwege de geldigheid, worden de tot dan toe geregistreerde punten op uw saldo in mindering gebracht.