Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Emigrerennaarspanje-info.nl
Emigrerennaarspanje-info.nl
Verhuizen naar Spanje en Madrid

Tips huis kopen

Bij het kopen van een huis in Spanje komt nogal wat kijken. Meestal gaat het om grote bedragen, het spaargeld van een heel leven, vaak aangevuld met een hypotheek. Kijk hier voor tips huis kopen Spanje.

In het verleden…

Er gaan veel verhalen rond over mensen die in Spanje al hun geld zijn kwijtgeraakt bij het kopen van een huis in Spanje, hetzij doordat er van het begin af aan al legale problemen op het huis rustten, hetzij doordat er later bepaalde conflicten rezen. Het is een feit dat in Spanje gedurende tientallen jaren veel “gesjoemeld” werd. Er is illegaal gebouwd en er zijn de nodige steekpenningen betaald. De afgelopen jaren heeft de overheid veel van deze zaken rechtgetrokken. Helaas zijn hierdoor diverse eigenaren, die te goeder trouw een huis in Spanje hadden gekocht, het slachtoffer geworden.

Tegenwoordig…

Gelukkig behoren bovengenoemde praktijken tot het verleden en kan men nu vertrouwd een huis kopen in Spanje. Het systeem is er op gericht de belangen te beschermen van zowel de koper als de verkoper. Dit soort problemen zijn te voorkomen, doordat tegenwoordig alle informatie over onroerende goederen beschikbaar is voor degene die de weg weet. Het is dan ook raadzaam om bij de aankoop van een huis in Spanje een advocaat in de arm te nemen. Deze kan u een heleboel ellende besparen.

Tips huis kopen in Spanje

Als eerste tip willen we u meegeven om u niet mee te laten slepen in uw enthousiasme om een huis te kopen in Spanje. Het is natuurlijk allemaal heel erg leuk en ook hartstikke fijn om in een land te wonen waar de zon vaker schijnt. Maar realiseer u wel dat, als het uw eerste huis in Spanje wordt, u waarschijnlijk nog maar weinig weet over hoe het leven in Spanje er uit ziet. Het lijkt allemaal mooi en de locaties zien er vaak prachtig uit…. Niets is meer zoals in Nederland…. maar dat geldt ook voor de regeltjes, de wetten, de taal en de gebruiken… Blijf nuchter en bekijk de huizen met uw verstand en wuif onvolkomenheden niet zo maar weg!!

Uw buren

Let bij het kopen van een huis in Spanje op wie uw toekomstige buren worden. Eerlijk is eerlijk… de Spanjaarden zijn een luidruchtig volkje. Koopt u een huis dat niet vrijstaand is, bedenk u dan goed wat u voor een overlast kunt verwachten van de buren. De halfsteens muurtjes zullen niet in uw voordeel zijn.

De omgeving

Let bij het kopen van een huis in Spanje op de directe omgeving. Is deze geschikt voor u? Wat is er bijvoorbeeld te doen buiten het hoogseizoen en spreekt u dat aan? Zijn de faciliteiten dan geopend en rijdt het openbaar vervoer nog met dezelfde frequentie? En zijn uw buren ook aanwezig buiten het hoogseizoen, of bent u dan op uzelf aangewezen? Is het huis goed bereikbaar vanaf het vliegveld, snelweg en met het openbaar vervoer? Hoe is de medische zorg geregeld in de omgeving die u op het oog heeft? Mag u uw huisdier meenemen in de woning of het appartement? Is het huis makkelijk te verhuren als u er zelf niet meer zou wonen? Is het een veilige buurt waarin het huis staat en wat verwacht u van de ontwikkeling op dit vlak voor de toekomst? Verder kijkt u natuurlijk naar dezelfde zaken als waar u in Nederland op zou letten, zoals winkels en/of scholen in de buurt, leegstand etc.

Huis kopen in Spanje op een complex

Het is in Spanje ook gebruikelijk om woningen te bouwen op een complex. Dit hoeven niet alleen vakantiehuizen te zijn, dit kan ook in residentiële wijken. Koopt u een huis op een complex, wordt hier dan commercieel verhuurd, al dan niet door eigenaren of eventueel zelfs door een touroperator? Vakantiegangers maken doorgaans meer lawaai dan vaste bewoners. Daar komt bij dat ze met koffers voorbij komen (die maken vaak veel herrie), dat de schoonmakers misschien wel luidruchtig zijn, er misschien bussen af- en aan rijden om de toeristen te brengen en te halen… Het lijkt misschien gezellig om tussen de vakantiegangers te zitten, maar het gaat snel vervelen.

De kosten

Let bij het kopen van een huis in Spanje op de additionele kosten. Hoe hoog zijn de te betalen belastingen en andere heffingen voor het huis dat u wilt kopen? Wat is de hoogte van de premie voor de opstalverzekering?

Een tweede huis kopen in Spanje

Bovengenoemde zaken, zoals kopen op een complex, kunnen eventueel in uw voordeel zijn als u een tweede huis koopt in Spanje en dit wilt verhuren als u er zelf niet bent. Andere zaken waar u over na kunt denken zijn de te verwachten huuropbrengsten etc. Wij hebben een speciale pagina voor het verhuren van een huis in Spanje. Wellicht vindt u daar meer nuttige informatie.

Tips of hulp nodig bij het kopen van een huis in Spanje?

Voor jarenlange ervaring kunt u, in het Nederlands, terecht op www.dianiumlex.com. Dit kantoor kan u bijstaan in het onderzoek naar de legale situatie van het huis dat u wilt kopen, het opstellen van het koopcontract, de ondertekening bij de notaris, de inschrijving in het eigendomsregister, de overschrijving van water en elektra en natuurlijk bij het afsluiten van een hypotheek.

Tip: Successierecht voor niet-residenten

Als niet-resident betaalt u in Spanje behoorlijk veel successierechten. Bent u geen resident, of zijn uw erfgenamen geen resident, dan is het raadzaam om de aankoop van een woning te financieren met een hypotheek in Spanje. Daardoor verkleint u het netto belastbare bezit in Spanje.

Wonen in Spanje op het platteland

Gaat u op het platteland (de campo) wonen in Spanje, kijk dan ook op onze speciale pagina over “wonen op de campo”

Juridisch advies

Wat zijn de bestemmingsplannen in en buiten de gemeente? Valt uw woning onder de in 1988 ingevoerde kustwet? Deze wet verbiedt bebouwing dicht bij de kustlijn. Is de woning van uw keuze legaal gebouwd? En zo zijn er vele zaken waar u verder op moet letten. Vraag altijd om juridisch advies als het gaat om uw de aankoop van onroerend goed in Spanje. Kijk hiervoor op onze pagina juridisch advies in Spanje.