Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Emigrerennaarspanje-info.nl
Emigrerennaarspanje-info.nl
Verhuizen naar Spanje en Madrid

Wonen op de Campo

Als u besluit om op het Spaanse platteland (de Campo) te gaan wonen dient u rekening te houden met een aantal zaken.

Spaans adres

Heeft u een normaal adres? Dat wil zeggen een straatnaam met huisnummer, of is uw adres een kadastraal nummer? In dat geval kan er geen post bezorgd worden.

De opbouw van een adres in Spanje

Normaliter bestaat een adres in Spanje uit de naam van het gebouw of het complex, met daarbij uw appartement of villanummer. Vervolgens is er de straatnaam met huisnummer, dat is het huisnummer van het gebouw. Vervolgens postcode en plaatsnaam. Sommige gebouwen of complexen hebben geen huisnummer, dit heet dan “sin numero” (s/n). Af en toe wil men ook nog wel eens de naam van de berg waarop men woont toevoegen, zoals bijvoorbeeld Loma dos (berg 2). Handig natuurlijk, maar geen officieel adres.

Verbaas u er niet over dat u bovengenoemde informatie foutief of incompleet ontvangt van verkoper, verhuurder, makelaar, en zelfs de conciërge kent het adres soms niet compleet. U komt er vaak pas achter als u zich wilt laten inschrijven bij de gemeente.

Een voorbeeld van een adres:

Residence Loma Verde 31
Calle Estornino 10
29000 Alhaurin

In dit geval heet het complex Loma Verde, woont u in villa 31 en ligt het complex aan de Calle Estorino op nummer 10.

Post ontvangen in Spanje

Als er op uw adres geen post bezorgd wordt, kunt u op het postkantoor een postbus (apartado de correos) huren. Vaak kunt u ook terecht bij een papeleria om daar een postbus te huren. Uw postadres is dan het adres van de papeleria met daarbij een voor hun herkenbaar nummer voor de onderverdeling. Soms staat er “bij u op de berg” al een rijtje brievenbussen. U kunt er een naast plaatsen en kijken of het werkt.

Pakketje ontvangen in Spanje

Laat u een pakketje verzenden naar uw huis op de campo of uw postbus, laat altijd uw mobiele telefoonnummer er op vermelden. De pakketten willen nog wel eens bij een andere vervoerder opduiken en omdat deze uw handtekening willen alvorens ze het pakket achterlaten, nemen ze het weer mee. Als zij u dan vervolgens niet kunnen lokaliseren wordt het pakket geretourneerd. Voor het ontvangen van pakketten in uw postbus dient u het adres van het postkantoor ook te laten vermelden op de adressering.

Gas, licht en water op de campo

Controleer of u aangesloten bent op het elektriciteitsnetwerk. Houd er rekening mee dat de stroom regelmatig uit kan vallen, meestal bij regen en wind. Huurt u het huis dan zult u iedere keer een ander smoesje horen waarbij de schuldige vaak het lokale elektriciteitsbedrijf is. Zorg voor een goede zaklamp, een gaslamp, een gaskookstelletje, evt. een gaskachel en ook een generator is geen overbodige luxe.

Controleer of u aangesloten bent op de watervoorziening. Zo nee, hoe is het dan geregeld met uw stromend water? Er is doorgaans een grote watertank (aljibe – spreek uit algiebe) die gevuld kan worden met water uit een bron of u dient agua potable te laten bezorgen om de tank te vullen.