Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Emigrerennaarspanje-info.nl
Emigrerennaarspanje-info.nl
Verhuizen naar Spanje en Madrid

Uitschrijven uit Nederland

U dient zich bij uw laatste woongemeente te laten uitschrijven uit Nederland en hen in kennis te stellen van uw verhuizing c.q. emigratie naar Spanje.

U kunt zich laten uitschrijven uit Nederland bij de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA), vroeger het Bevolkingsregister genoemd, meestal te vinden in het stadhuis. U krijgt een bewijs van uitschrijving dat in meerdere talen is opgesteld, waarmee u kunt aantonen dat u uit Nederland bent uitgeschreven. Deze verklaring bevat uw personalia, de vertrekdatum en de afgiftedatum en is zowel in Nederland als in Spanje van belang. De Nederlandse Belastingdienst, uw eventuele pensioenverzekeraar en uw zorgverzekering hebben hier belang bij.

Waarom is uw bewijs van uitschrijven belangrijk?

Formeel gezien heeft u een bewijs van uitschrijven uit Nederland nodig om u in het buitenland te vestigen. Dit verschilt per gemeente in Spanje. Bij de ene gemeente moet u dit formulier tonen, bij de andere gemeente wordt u zomaar ingeschreven.

Adreswijziging aan de belastingdienst als u in Spanje woont

U kunt bij het uitschrijven uit Nederland bij de gemeente alleen uw eerste adres in Spanje doorgeven. Als u daarna verhuist hoeft en kunt u dat niet meer doorgeven aan de Gemeentelijke Basis Administratie in Nederland. Adreswijzigingen aan de belastingdienst kunt u doorgeven middels het formulier adreswijziging buitenland. Let op, dit formulier dient u naar de afdeling buitenland te verzenden, echter totdat uw M-biljet is afgehandeld ligt uw dossier nog bij de afdeling waar u in Nederland onder viel.

Uitschrijven uit Nederland en uw zorgverzekering

Op het moment dat u zich laat uitschrijven uit Nederland wordt uw zorgverzekering beëindigd. Zorg zelf direct voor een nieuwe verzekering in uw toekomstige woonland of overweeg een tijdelijke (emigratie) verzekering.