Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Emigrerennaarspanje-info.nl
Emigrerennaarspanje-info.nl
Verhuizen naar Spanje en Madrid

Huis huren lange termijn

Een huis huren in Spanje lange termijnEen huis huren in Spanje lange termijn. Waar kunt u een huis huren in Spanje en waar moet u op letten als u een huis huurt?

Een huis huren in Spanje vanuit Nederland

Tegenwoordig kunt u kort voor vertrek gemakkelijk een woning huren via een makelaar in Spanje met een duidelijke en bijgewerkte website. U hoeft hiervoor niet speciaal eerst naar Spanje te reizen. Ondanks dat u de woning niet vooraf kunt bezichtigen kunt u via foto’s vaak toch een redelijk beeld krijgen.

Huur eerst een huis voor een kortere periode

Het is aan te raden in eerste instantie een woning voor drie of zes maanden te huren waarvan de maandelijkse huur misschien wat boven uw budget ligt. Er komt best veel op u af en dan is het hebben van prettige woonruimte belangrijk om op terug te kunnen vallen. Houd er wel rekening mee dat u wellicht in bovengenoemd geval opnieuw commissie aan een makelaar betaalt voor uw uiteindelijke woonruimte. Als u op deze wijze een woning huurt zal u in eerste instantie een reservering dienen te ondertekenen en de borgsom en commissie dienen te betalen. Bij aankomst ondertekent u het officiële huurcontract. Doe alleen zaken met een gerenommeerd makelaarskantoor ter plaatse.

Wat kost het om een huis te huren in Spanje?

Als u voor lange termijn een huis huurt in Spanje betaalt u in bijna alle gevallen een borg aan de verhuurder/makelaar. Uw eerste betaling, vaak nog voor aankomst, is dan ook vaak gelijk aan drie maanden huur. Eén maand huur, een maand borg en een maand commissie (voor de makelaar). De overige huurtermijnen betaalt u zoals in het contract overeengekomen wordt. Bij reservering dient u vaak al een aanbetaling te doen.

Huur altijd met een huurcontract

Als u in Spanje een huis gaat huren, doe dit dan altijd op basis van een huurcontract. Wilt u zich op het adres bij de gemeente inschrijven, dan zal het contract opgesteld dienen te zijn in de Spaanse taal.

Inventarislijst

Het is zeer gebruikelijk als u een gemeubileerde woning huurt dat er een inventarislijst is bijgevoegd als u een huurcontract ondertekent. Deze inventarislijst dient u ook te ondertekenen. Controleer eerst of alles aanwezig is en in goede staat verkeert, u tekent daarvoor.

Sleutelverklaring

Vaak moet ook een sleutelverklaring worden ondertekend, waarin staat dat u de sleutel(s) ontvangen heeft en deze niet zonder toestemming zal kopiëren. Tevens mag u de sloten op de woning niet veranderen.

De maandelijkse huur, huurverhoging

Vooraf zult u een bedrag aan huur overeenkomen met de verhuurder. Dit bedrag wordt uiteraard in het contract vermeld. Doorgaans wordt de huur jaarlijks geïndexeerd op basis van de INE. De maximale verhoging bedraagt echter maximaal 3% per jaar.

Bijkomende kosten bij het huren van een huis in Spanje

Naast de maandelijkse huur kan het voorkomen dat u verantwoordelijk bent voor betaling van de servicekosten en/of sommige belastingen. Let er op of hier iets over in het huurcontract staat. Veelal zijn deze kosten echter opgenomen in de huursom en zal de eigenaar ze derhalve dienen te voldoen.

Gas, licht, elektra

Vaak zijn de kosten voor gas, licht en elektra niet inclusief de huur en dient u deze separaat te voldoen. U kunt er voor kiezen deze zaken op eigen naam te zetten, zodat direct van uw bankrekening wordt afgeschreven. Dergelijke kosten gaan in Spanje vrijwel altijd met een automatische incasso. Aan het einde van uw huurperiode kunt u zich gemakkelijk weer afmelden voor deze incasso. De feitelijke overeenkomst tussen eigenaar en leverancier blijft n.l. gewoon bestaan, u neemt alleen de betalingen op u. Let er wel op dat alle betalingen voldaan zijn als uw huurtermijn ingaat. In Spanje wordt snel overgegaan tot afsluiten en zo kan het voorkomen dat bijvoorbeeld uw watermeter verwijderd is als u even niet thuis was.