Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Emigrerennaarspanje-info.nl
Emigrerennaarspanje-info.nl
Verhuizen naar Spanje en Madrid

NIE nummer aanvragen in Spanje

Bij emigratie naar Spanje dient u een NIE nummer aan te vragen. Vergelijkbaar met het Nederlandse SoFi-nummer, tegenwoordig het Burgerservicenummer.

Wanneer?

U dient een NIE nummer aan te vragen bij een verblijf langer dan drie maanden in Spanje, bent u als EU-onderdaan verplicht zich persoonlijk te melden bij de vreemdelingendienst (Oficina de Extranjeros) van de provincie waar u verblijft of van plan bent zich te vestigen (resident worden) voor de aanvraag van een NIE nummer.

Waar?

Indien er geen Oficina de Extranjeros is dient u zich te melden bij de politie (Comisaría de Policía), met het verzoek ingeschreven te worden in het centrale vreemdelingenregister.

Binnen welke termijn?

Deze aanvraag voor een NIE-nummer dient binnen drie maanden na binnenkomst in Spanje ingediend te worden, waarna -na betaling van leges- een bewijs van inschrijving (CERTIFICADO DE REGISTRO DE CIUDADANO DE LA UNIÓN) zal worden overhandigd met vermelding van de naam, nationaliteit, woonadres, het NIE-nummer (Número de Identidad de Extranjero) en datum inschrijving.

Het is raadzaam om u zo spoedig mogelijk in te schrijven, want het NIE nummer is een bijna heilig document geworden en u dient het bij alle overheids- en locale instellingen te tonen.

Kijkt u voor verdere informatie op de website van de Nederlandse Ambassade in Madrid.

Een NIE-nummer aanvragen

Nodig voor het aanvragen van een NIE-nummer: geldig paspoort/identiteitskaart (alsmede voldoende kopieën hiervan) + aanvraagformulier exemplaar 16 te downloaden op website van Ministerios de Trabajo e Inmigración, Interior, y Administraciones Públicas.

Soorten Spaanse identificatie nummers

NIE nummer
Número de Identidad / Identificación de extranjero – Identificatienummer voor buitenlanders

DNI nummer
Documento Nacional de Identidad – Identificatienummer voor Spaanse burgers. Hetzelfde nummer wordt op het rijbewijs gebruikt.

NIF nummer
Número de Identificación Fiscal – Identificatienummer belastingen voor particulieren

CIF nummer, BTW nummer
Certificado de Identificación Fiscal – Identificatienummer belastingen voor bedrijven